Дом за Възрастни хора "Лилия"

Настаняване в старчески дом или хоспис

Настаняване в старчески дом или хоспис

Какви са ползите?

Често хората, които обмислят настаняване в старчески дом или хоспис подобно решение са изправени пред морална дилема, а именно: Честно ли е спрямо родителя ми да го настаня в дом за възрастни хора. Няма ли обществото да ме „съди“?

Стигайки до този въпрос e добре да помислим не от нашата позиция или от позицията на обществото, a от позицията на родителя ни и нуждите му. Често в забързаното ежедневие не ни остава време да се погрижим за хората, които са ни отгледали и неминуемо те не се чувстват добре от този факт, макар и да не си го признават открито.

А ние пък изпитваме непрекъснато чувство на вина, че нямаме достатъчно време за тях, заради работа, деца и забързаното ни ежедневие.

Ами ако те са затруднени с придвижването? Кой ще се погрижи за тях? Кой ще им напазарува? Кой ще им сготви? Кой ще им изпере дрехите? Кой ще им почисти дома? Кой ще се грижи за тях винаги да им бъде топло през зимните месеци? Ами ако родителят ни има хронични заболявания и е необходимо честото посещаване от лекар и посещаване на аптека за покупка на лекарства. Кой ще го закара до лекаря и кой ще му ги купим? След това дали родителят ни ще приема стриктно лекарствата според указанията на доктора?

Все въпроси, които показват от какво имат нужда близките ни и защо е добре за тях настаняване в старчески дом или хоспис.

Не е достатъчно да ги посетим веднъж седмично. Те не искат само някой, който да им помогне, ами имат нужда и от социални контакти. Да си побъбрят за теми като сериала от предния ден или новините по телевизията. Имат нужда от социални контакти с хора на тяхната възраст, с които да имат общи интереси. Ето тук младите трудно биха могли да бъдат полезни на възрастните си близки. Те имат нужда от медицинска грижа, която да поддържа тяхното здравословно състояние. Също така имат нужда от по-чести прегледи от доктор. От двадесет и четири часово наблюдение от специалист. Имат нужда някой да им помага с приема на лекарствата, защото често дори им е трудно да прочетат листовката.

След като си отговорим на всички тези въпроси ще разберем, че настаняване в старчески дом или хоспис на родителя ни  е разумен избор. Той им гарантира  спокойно изживяване на старините. На нас това дава спокойствие от това, че са в  добри и сигурни ръце.

В Европа Домовете за Възрастни хора съществуват от много години и са най-адекватната грижа и продължение на живота. Никой не гледа на тях като на „затвор“ или бягане от отговорност от страна на семейството на възрастния човек. Напротив, да оставиш един възрастен, трудно подвижен, много често и болен човек, сам, затворен между две стени в апартамент е много по-нехуманно и жестоко


направете запитване

Дом за Възрастни хора „Лилия“ е регистриран Агенция за социално подпомагане с номер 01596-0001